FILMHUIS DE KEIZER PRESENTEERT FILMPROGRAMMA TIJDENS RONDE VAN VEDETT

Tijdens de Ronde van Vedett gaat filmhuis De Keizer de samenwerking aan met stichting Koers en Cultuur om een mooi filmprogramma neer te zetten voor de wielerliefhebber.Zowel vrijdag 14 als zaterdag 15 april staat filmhuis De Keizer in het teken van fietsen.

Drie films staan er op het programma, vrijdag zullen er twee getoond worden en zaterdag eentje, beide dagen voorafgegaan door een korte introductie van een inspirerende spreker. Tevens vindt op vrijdag 14 april de officiële opening van de Ronde van Vedett plaats in het filmhuis en wordt eenieder een hapje en drankje aangeboden door Vedett en Restaurant Boas.

Op Goede Vrijdag staan de films in het teken van de mythische Mont Ventoux.

Mont Ventoux, Scala Paradisi, de eerste film, van de Zutphense filmmaakster Ariane Greep, vertelt vier verhalen over de kale berg en het menselijk verlangen om de top te bereiken. Een eeuwenoud verlangen, want reeds in 1336 beklom de Italiaanse dichter en humanist Petrarca de mythische berg, op zoek naar God. Voor wielerliefhebbers zal de Ventoux eeuwig verbonden blijven met de naam van Tommy Simpson, de Britse wielrenner die er in 1967 het leven liet. Greep maakte bij toeval kennis met diens dochter Joanne. Voor haar blijkt de Mont Ventoux een manier om contact met haar vader te houden. Het laatste woord is aan de berg zelf, die door Greep van een stem werd voorzien en die weinig begrijpt van het menselijk gezwoeg op haar flanken.

De tweede film, over de berg waar het altijd waait, is van de Belg Frans Feyaerts. In De Koning van de Mont Ventoux komen de wielerkampioenen uit verschillende generaties elkaar tegen in één race. In een virtuele wedstrijd wordt bepaald wie de snelste klimmer aller tijden is. Gezien de technologische ontwikkelingen van de fiets lijken de kansen van de oudere generaties klein. Toch blijft de uitkomst tot op de laatste kilometer onbeslist. Veertig jaar wielergeschiedenis in één adembenemende beklimming waarbij de kampioenen terugblikken op hun carrière en de evolutie van de wielercompetitie. Wie van hen is uiteindelijk de koning van de Mont Ventoux?

Zaterdag 15 april zijn de liefhebbers van nostalgische fietsen aan zet. De Mannen van Staal is de titel van een documentaire/film over de liefde voor de stalen racefiets. Centraal staat  framebouwer Wim van der Kaaij (vorig jaar overleden), wie decennia menig racefiets van het merk RIH heeft gemaakt. Matthieu Landweer is de maker. De rode draad in deze film gaat over Wim van der Kaaij natuurlijk, maar ook hoe zijn leerling Lester het vak van hem leert. Renners en rensters die op RIH’s successen hebben behaald zoals Keetie Hage (o.a. 2 keer wereldkampioen op de weg), Leontien van Moorsel (die kennen we nog wel) en Henk Faanhof (sprinter en helaas ook recent overleden) worden geïnterviewd.

De kaartverkoop loopt via www.filmhuisdekeizer.nl, vanaf maandag 20 maartkunnen er kaarten besteld worden.